Herenk

Gökkuşağını koklamak I Sinestezi(Ergoterapi) \ Ebru Tekin

herenk.com

herenk.com

Gökkuşağını koklamak I SİNESTEZİ

Hepimiz dünyayı farklı algılar, aynı nesneye farklı açılardan bakarız fakat bazılarımız çikolata yerken senfoni dinleyebilir, müzik dinlerken gökte uçuşan ışıltılı balonlar görebilir, siyah yazılan tüm harfleri renkli görebilir. Sinestezi başka bir deyişle bir algı modalitesi uyarıldığında birden  fazla kanalda uyarılma olmasına verilen tıbbi isim. Gelin kelime anlamına kökenine inerek yakından bakalım.

SYN|ESTHESİA

Syn-Beraber,birlikte + Esthesia-Hissetmek = Birlikte hissetmek

Sinestezi hastalığı sonradan kazanılan sinestezi ve nedeni bilinmeyen sinestezi olmak üzere iki ayrı başlık altında incelenebilir. Genel olarak sonradan kazanılan sinestezi başka hastalıkların varlığında ortaya çıkarken nedeni bilinmeyen sinestezi yaklaşık 25.000 kişide bir görülen nadir rastlanan bir durumdur. Sonradan kazanılan sinestezi kalıcı olabileceği gibi geçici süreyle oluşan sinestezik durumlar da vardır. Bu duruma başa alınan darbeler,çeşitli kimyasalların kullanımı sırasında yan etki oluşturması veya beynin orta temporal lobunun hasar görmesi neden oluyor. Her sinestezi hastası, hastalığı aynı derece yaşamaz. Yaşanan deneyimler ve gözlenen durumlar hastadan hastaya farklılık gösterir. Ayrıca bu hastalığa yatkın bir insan tipinden söz etmek mümkün değildir. Bu nedenle sinestezi hastalığıyla ilgili genelleme yapmak oldukça zordur.

Sinestezi hala gizemini koruyan bir hastalık olmakla birlikte çoğu kez bir yetenek olarak da algılanabilir. Tarih boyunca birçok ünlü sanatçının sinestezi hastası olduğu ve müthiş eserler ortaya çıkardığı biliniyor.Bunlara örnek olarak Fransız şair Arthur Rimbaud hastalığını ilk olarak çocukluğunda fark etmeye başladığını söylemiştir.

Peki ya sinestezinin günlük hayata yansıması nasıl ?

Sinestezik bireylerin yer yön duygusu zayıftır doğuştan gelen sinestezilerde özellikle pediatrik yaşlarda sağ sol duygusu daha geç öğrenilir. Zekayı etkileyen bir hastalık olmamasına rağmen birçok nesneye üç boyuttan bakıldığından algılama ve analiz etme yeteneğinde günlük hayatta zorlanabilirler. Duyuların beraber algılanması nesnelerin tanımlanmasını ve ayırt edilmesini zorlaştırır. Alışverişe çıkan sinestezik birey oldukça zorlanabilir, ihtiyacı olan ürünleri seçemez. Ev ödevlerini yaparken bir harfin kokusunu en sevmediği yemeğe benzettiği için odaklanma sorunu yaşayabilir. Biz Ergoterapistler kognitif terapilerle, duyu bütünlemeyle özellikle pediatrik hastalarla daha hızlı ilerlemeler kaydedebiliriz, konsantrasyon ve odaklanmayı arttırıcı aktiviteler yapılabilir, ayırt etme duyusu geliştirilebilir fakat unutulmamalıdır ki sinestezi ömür boyu süren kalıcı bir hastalıktır, modifiye edilen aktivitelerle birey için bu hastalıkla yaşamayı kolaylaştırmak mümkündür.

 

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.