Herenk

ÖZGÜN BİR YAŞAM! (GERİATRİDE ERGOTERAPİ ) \ Ebru Tekin

herenk.com

herenk.com

 

 ÖZGÜN BİR YAŞAM!  (GERİATRİDE ERGOTERAPİ )

Yaşlılık, yetişkinliğin bir uzantısı olarak yaşam süresinin ileriki döneminde fiziksel ve ruhsal değişimlerin görüldüğü bir evre olarak tanımlanmaktadır. Genel anlamda bu şekilde tanımlanan yaşlılık; fizyolojik değişimler, psiko-sosyal faktörler ve kronoloji gibi farklı kriterlerin tanımlamada göz önünde bulundurulduğu bir dönem olarak kabul edilmektedir.

Literatüre göre 65-75 yaş arası genç yaşlı,75-85 yaş arası orta yaşta yaşlı ve 85 yaş üzeri yaşlı olarak kabul edilmektedir ve her yaş grubu için rahatsızlıklarla azimle mücadele etmeli, vücut ileri yaşlara hazır halde bulundurulmalıdır.

Yaşlılık döneminde; derinin incelmesi ve esnekliğini yitirmesi, boyun kısalması, kas kuvvetinin azalması, kemiklerde kalsiyum kaybına bağlı olarak kemik yoğunluğunun azalması, görme ve işitmede problemler gibi çok sayıda fizyolojik değişim gözlenmektedir. Yaşlılıkta görülen bu tür fizyolojik değişikliklere “fizyolojik yaşlılık” veya “biyolojik yaşlılık” denmektedir.

Fizyolojik değişimlerin yanı sıra, çok sayıda psiko-sosyal faktör yaşlılık dönemini etkilemektedir. Bu faktörler arasında; ekonomik problemler, emeklilik, çocukların evden ayrılması, yakınların kaybı ve sosyal rollerde azalma gibi çeşitli yaşam olayları bulunmaktadır. Bu tür yaşam olayları, değişim sonrası oluşan yeni duruma adaptasyon gerektirir. Adaptasyon sağlanamadığında; uyum problemleri, umutsuzluk, depresyon, sinirlilik ve kaygı gibi çeşitli psikolojik sorunlar görülebilir. Yaşlanma ile meydana gelen fizyolojik değişiklikler ve eşlik eden kronik hastalıklar nedeniyle azalan fonksiyonları geliştirmek ve yaşam kalitelerini geliştirmek amacıyla hasta ve ailesinin de içinde bulunduğu birçok profesyonel disiplin ile birlikte geriatrik ergoterapi rehabilitasyon programı uygulanabilir.

Ergoterapistler:

  • Yaşlının toplumsal katılımı için Canadian Occupational Performance, KAVA, MOHO gibi tedavi modelleri uygulanarak stratejiler geliştirilir.
  • Banyo yapma, giyinme, yemek yeme ve sevilen bir hobiyle uğraşma gibi günlük yaşam aktivitelerini yerine getirmede yardım ve eğitim sağlayabilir,
  • Hatırlamayla ilgili sorunları en aza indirgemek için düşünce teknikleri sunabilir,
  • Bireylerin özgür kalabilmeleri için elektronik yardımcı araç kullanımını önererek evlerinde yaşamlarını sürdürmelerine destek olabilir.
  • Hafıza bozukluğu, öğrenme ve muhakeme becerilerini telafi edecek çevre düzenlemeleriyle stres düzeyini azaltmaya yardımcı olabilir,
  • Yaşam kalitesini arttıracak egzersizlerle kimliğin korunmasını sağlayarak emosyonel bir pozitiflik yaratabilir,
  • Hareket, güç, dayanıklılık sağlayıcı aktiviteler planlayabilir.
  • Kazalardan korunma, düşmelerin önlenmesi gibi konularda ailelerini yakınlarını ya da bakıcıları eğitebilir,
  • Sağlığın korunması/yükseltilmesi –sağlıklı /kaliteli yaşam- programlarını uygulayabilir.
  • Denge ve postürün aktivitelerle düzelmesi sağlanabilir.(Yaşlılarda sıkça gözlenen denge problemleri günlük yaşam aktivitelerini olumsuz etkilemektedir).
  • Bakım vericileri demans ve demansla yaşam konusunda aydınlatabilir.
  • Demanslı vakalar için rehabilitasyon programı düzenleyebilir,
  • Evlerini, bahçelerini düzenleyerek günlük kullanıma adapte edebilir.
  • Geriatrik rehabilitasyon ciddi anlamda multidisipliner bir programdır.
BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.