Herenk

Münevver Körmen \ Yaşlanmaya bağlı işitme kaybı (Presbiakuzi) Ergotetapi

herenk.com

herenk.com

İşitme problemleri:

İleri yaştaki insanlarda dikkat edilmesi gereken en önemli şeylerden biri de işitme fonksiyonlarındaki azalmalardır. “Bunama” endişesiyle getirilen birçok kişinin, yapılan testler sonucunda aslında işitme fonksiyonunun azaldığı ortaya çıkıyor. Hatta bu durum sıklıkla “depresyonla” da karıştırılabiliyor. Kişi fark edilmeyen bir işitme sorunundan ötürü

Sohbetlere daha az katılıyorsa ya da

Söylediklerini tekrar ediyorsa çevresindekiler depresif olduğunu ya da

Unutkanlık probleminin başladığını düşünebiliyor.

Halen staj gördüğüm Geriatri Ünitesinde, İlk değerlendirme hastamın söylediklerine bir bakalım:

Kızım benim unutkan dikkatsiz olduğumu düşünüyor, ancak kesinlikle öyle olduğumu düşünmüyorum.Ancak konuşulanlara bazen konsantre olamadığım doğrudur.”

Ve bu hastamızın sinirli oluşundan şikayet ediyor eşi ve kızı..

Neden?

Çünkü söyleneni duymakta zorlanıyor ve hafıza parametrelerini tamamlamadan başka bir şey duymaya çalışıyor.Algılayamayınca da haliyle depresif oluyor.

Bu konu da ergoterapi ne yapabilir ki? Dediğinizi duyar gibiyim 🙂

Biz üniteye gelen bu hastaya ne yaptık söyleyeyim:

Odyolojiye yönlendirmek ve tüm cihazlarını takip etmek 🙂

Sonuç bu kadar basit aslında.

Evet bu.Bu bile onu bir sonraki seansta gülücükler saçarken görmemize yetti.Bazen müdahaleden çok önlem ve yönlendirme ön plana alınmalı diye düşünüyorum.

Nasıl önlem alınabilir?

 İlerleyen yaşta kişide duymama, geç cevap verme, sohbetlere eskisi kadar dahil olmama, söylediklerini birkaç kere tekrar etme gibi şikayetler gözlemlenmeye başlandığında doktor muayenesi ile işitme sorunu ihtimalinin egale edilmesi gerekiyor.

Yaşlanmaya bağlı işitme kaybı (Presbiakuzi) 

Presbiakuzi, yaşlılarda her iki kulakta da görülen sensorinöral (sinirsel) tipte işitme kaybıdır. Tipik olarak yüksek frekansları (ince sesleri) etkiler ve konuşmayı ayırt etme skorlarında düşüş görülür. Yapılan bilimsel çalışmalarpresbiakuzinin toplumda ileri yaşta oldukça sık görüldüğünü ve yaşla işitme kaybı derecesi arasında doğru orantı olduğunu ortaya koymuştur. Amerika Birleşik Devletleri’nde 65-74 yaş aralığında yaygınlığı % 25-30 aralığındadır ve 75 yaş üstünde % 40-50 aralığında olduğu tahmin edilmektedir. (Göz ardı edilemeyecek kadar çok)

Presbiakuzinin nedenleri nelerdir?
Presbiakuzi gelişiminde kişisel ve çevresel faktörler rol oynamaktadır fakat temelde kompleks genetik faktörler yer alır. En iyi bilinen çevresel faktör gürültüdür ve yüksek sese maruz kalmayan kişilerde ileri yaşlarda işitme daha iyi korunur. Presbiakuzide işitme yollarının her bölgesinde yaşla beraber değişiklikler olmakla beraber asıl sorun iç kulakta yer alan kokleadadır(salyangoz). Kokleada dış tüylü hücreler en çok etkilenen bölgedir. 

Mikroskopik incelemelere görepresbiakuzinin 4 farklı tipi vardır ve her biri kendine özgü özelliklere sahiptir.

Sensoriyal presbiakuzi: En sık görülen tiptir. Kokleada dış tüylü hücrelerde ve destek hücrelerinde kayıp vardır. Genellikle orta yaşta başlar ve zaman içinde ilerleme gösterir. Her iki kulakta da yüksek frekanslarda kayıp görülür.

Nöral Presbiakuzi: Akustik sinir liflerinde kayıp vardır. Bu nedenle tüm frekanslarda etkilenme vardır. Genetik yatkınlık olduğu düşünülen nöralpresbiakuzide belirtiler ileri yaşta belirginleşir.

Strial Presbiakuzi: 30-60 yaş arası; göreceli olarak daha genç bir kesimi etkiler. Kokleanın stria vasküleris kısmı etkilenmiştir. Ailesel geçiş vardır. Tüm frekansları etkiler. Konuşmayı ayırt etme korunmuştur.

Mekanik Presbiakuzi: Işık mikroskobu ile herhangi bir sorun görülmemiştir ve baziller membranın esnekliğini kaybederek sertleşmesinden kaynaklandığı düşünülmektedir. Yavaş ilerleyen ve yüksek frekansları tutan işitme kaybı mevcuttur.

Presbiakuzi belirtileri nelerdir?
Bu hastalarda ana şikayet yaşla birlikte yavaşça ilerleyen her iki kulağı tutan işitme kaybıdır. İşitme kaybına çınlama ve denge bozuklukları eşlik edebilir.Presbiakuzi kişide sosyal izolasyona depresyona yol açabilir. Ayrıcademansiyel süreçlerle ilişkilidir.

Presbiakuzi tanısı nasıl konur?
Presbiakuzi tanısında hikâye oldukça önemli bir yer tutmaktadır. İşitme kaybına neden olabilecek diğer rahatsızlıkların hikâye ile dışlanması gereklidir. Bunlar arasında ototoksikilaç kullanımı, travma hikayesi,romatolojik hastalıklar, vb. göz önünde tutulmalıdır.  Özellikle işitme kaybı iyi sorgulanmalıdır. Asimetrik işitme kayıplarında diğer tanılara yönelmek 
gereklidir.
Muayenede otoskopik inceleme, fısıltı testi ve diapozon testleri yapılır.Diapozon ile yapılan Rinne ve Webertestleri işitme kaybının sensorinöral mi yoksa iletim tipi mi olduğu konusunda ayırım yapmayı sağlar.

İşitme testi ile 250 Hz ve 8 kHz arasında işitme eşikleri belirlenir ve konuşmayı ayırt etme skorlarının eklenmesi ile birlikte tanı konulur.
Magnetik rezonans görüntüleme ve bilgisayarlı tomografi presbiakuzi tanısı için gerekli değildir. Bu tetkiklerpresbiakuzi dışında merkezi sinir sistemi ile ilgili bir rahatsızlık düşünülmesi durumunda tanı amaçlı kullanılır.

Presbiakuzi tedavisi nasıl yapılır?

Presbiakuzi tedavi edilebilir hastalık değildir. Hastaların işitme düzeylerinin daha iyi duruma getirilmesi ve yaşam kalitesinin arttırılması için işitme cihazları kullanılmaktadır. Ayrıca konuşmayı ayırt etme skoru çok düşük hastalarda cihaza ek olarak dudak okuma öğretilebilir.
İleri düzeyde işitme kaybı olan ve işitme cihazına yanıt alınamayan hastalarda koklear implant uygulanabileceği bildirilmiştir.

Diyerek yazımı bitirmek isterim.

Yaşamlara dokunabilmek dileyiğle..

 

 

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.